2017-11-14
Dieta rozgrzewająca idealna na jesień i zimę

Dieta rozgrzewająca idealna na jesień i zimę.

Dieta rozgrzewająca, czyli dieta na zimę i na jesień rozgrzewająca organizm

Gdy pogoda nas nie rozpieszcza, nie mamy energii i marzymy tylko o ciepłym kocu i kubku gorącej herbaty, to czas, żeby pomyśleć o tym, co jeść zimą, aby zapobiec przemarznięciu organizmu, które z kolei może spowodować osłabienie i większą podatność na infekcję. Warta uwagi jest wówczas dieta rozgrzewająca, która doda nam energii i siły do walki z niesprzyjającą aurą. Dieta ma duży wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

 

Pełna przypraw dieta rozgrzewająca organizm

W każdej diecie rozgrzewającej organizm powinny królować aromatyczne przyprawy, które pobudzą nasze krążenie i uodpornią nas na szalejące wokół wirusy. Na szczególną uwagę zasługuje imbir. Bogaty w liczne olejki eteryczne nie tylko rozgrzewa, ale także pomaga w walce z przeziębieniem, kaszlem czy nieżytami nosa. Ponadto korzystnie wpływa na układ trawienny i krążenie, zapobiega mdłościom i obniża cholesterol. Nic tak nie rozgrzeje, jak filiżanka kawy z cynamonem, kardamonem czy wanilią. Na liście naturalnie rozgrzewających przypraw nie może zabraknąć również goździków. Suszone pąki kwiatów goździkowca korzennego nie tylko rozgrzewają, ale są także silnymi przeciwutleniaczami wykorzystywanymi m.in. przy kaszlu – ułatwiają bowiem odkrztuszanie poprzez rozrzedzenie gęstej wydzieliny. Rozgrzewający eliksir uzyskamy w bardzo łatwy sposób. Wystarczy dodać do gorącej herbaty kilka goździków, np. z plastrem pomarańczy. 

Dieta na jesień – propozycje

Gdy dzień robi się krótszy, długie wieczory sprzyjają podjadaniu i odkładaniu się niechcianych „boczków”. Jak temu zaradzić?  Niech jadłospis będzie urozmaicony, bogaty w pełnoziarniste pieczywo, makarony i kasze, ryby i chude mięso, orzechy i nasiona, a także warzywa i owoce sezonowe oraz mrożonek. Menu diety na jesień niech będzie pikantne i ostre – potrawy z dodatkiem papryki chili czy pieprzu cayenne podkręcą metabolizm. Zawarta w papryce kapsaicyna ma właściwości drażniące i rozgrzewające. Warto dodać, że papryczki są bogatym źródłem witaminy A, działają przeciwzapalnie i pobudzają krążenie, a liczne badania potwierdzają również ich działanie przeciwnowotworowe.

 

Dieta na zimę – podstawą rozgrzewające zupy

W okresie jesienno-zimowym należy pamiętać o zupach, które ogrzeją nasz organizm od środka, ale także dostarczą witamin, dzięki którym będziemy bardziej odporni i mniej podatni na choroby. Rozgrzewające zupy to doskonały pomysł na obiad. Lżejsze zupy można natomiast spożywać na podwieczorek lub kolację. Wskazane jest dodawanie rozgrzewających przypraw. Nie bez powodu gdy tylko pojawiały się pierwsze symptomy przeziębienia, babcie zabierały się za gotowanie rosołu. Z dietetycznego i leczniczego punktu widzenia, najlepsze właściwości ma chudy wywar na bazie kury, indyka, wołowiny bądź królika, z dodatkiem dużej ilości włoszczyzny. Z pewnością nie może go zabraknąć w jadłospisie diety na zimę. Treściwa, łatwa i szybka do przygotowania zupa gulaszowa ogrzeje i doda energii jak żadne inne danie. Tradycyjna grochówka w chłodne dni nasyci, a także uzupełni białko pochodzenia roślinnego. Ta aromatyczna zupa to źródło rozpuszczalnego błonnika, a także skarbnica witamin i mikroelementów, takich jak witamina A, witaminy z grupy B, potas, żelazo i wapń. Warte uwagi są zupy rozgrzewające z soczewicą. Soczewica to źródło łatwo przyswajalnego białka, żelaza i kwasu foliowego. Posiada niski indeks glikemiczny, więc jest polecana chorym na cukrzycę czy osobom dbającym o sylwetkę.  

Zimowa dieta – poznaj podstawowe zasady

Bilansując jadłospis diety na jesień i diety na zimę należy pamiętać o ogólnych zasadach prawidłowego żywienia. Posiłki powinny być regularne, zjadane co 3 godziny, w co najmniej 4-5 małych porcjach. Prawidłowa dieta powinna zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na podstawowe składniki, takie jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i mikroelementy. Bardzo ważne w jesiennej i zimowej diecie jest śniadanie, najlepiej ciepłe, np. w postaci owsianki z dodatkiem suszonych owoców i orzechów. W okresie jesienno-zimowym rośnie zapotrzebowanie na witaminę C. Możemy ją dostarczać organizmowi w postaci kiszonek oraz cytrusów. W naszym menu nie może zabraknąć naturalnych antybiotyków – czosnku i cebuli. Powinniśmy pamiętać, że ma to być przede wszystkim dieta rozgrzewająca organizm.

 

 

Magdalena Matysiak-Płoszaj 

 

Powrót